Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aki az életével játszott
  2011-10-03 21:54:11, hétfő
 
 




AKI AZ ÉLETÉVEL JÁTSZOTT


Latinovits Zoltán (Budapest, 1931. szeptember 9. - Balatonszemes, 1976. június 4.) Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész. A nemzet legnépszerűbb színészeinek egyikeként tartják számon, s sokan úgy is nevezik: ,,a színészkirály"

1931. szeptember 9-én, Budapesten született, saját bevallása szerint nagyapja, Gundel Károly éttermében, "éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött".

1976. június 4-én a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét, máig vitatott, hogy öngyilkossági szándék, vagy véletlen baleset következtében, erre még Szigethy Gábor Anatómiai vázlat c. értekezése [Link
] sem nyújtott megbízható választ.

Pályájának alakulása

1959-től kezdve egészen haláláig filmezett.
1957-1959. Debreceni Csokonai Színház.
1959-1961. Miskolci Nemzeti Színház.
1961-1962. Debreceni Csokonai Színház.
1962-1966. Vígszínház. Első ottani szerepe ismét a Játék a kastélyban. Legnagyobb sikere talán Shakespeare Rómeó és Júliája volt, melyet 1963 januárjában mutattak be. Júlia Ruttkai Éva volt.
1966-1968. Thália Színház. Benne: Örkény István: Tóték.
1969-1971. Vígszínház.

Ezután gyakorlatilag pesti bojkottra ítélték. Haláláig már csak vidéken játszhatott a Veszprémi Petőfi Színházban.

Tragikus halála

1976-ban egy alkalommal bement a Mikroszkóp Színházba, hogy megnézzen egy előadást. Akkor Komlós János volt ott az igazgató.

Komlós így szólt Latinovitshoz: "Nem tudom, miként üdvözöljem itt Önt: Latinovits Zoltánt, a híres színészt, a Latinovits földbirtokos fiát vagy a legidősebb Gundel unokát?" Latinovits válaszolt: "Én sem tudom, kinek köszönjem meg: Komlós Jánosnak, a Mikroszkóp Színház igazgatójának, az egykori ÁVO-s tisztnek vagy a szegedi rabbi fiának?!"

Sokat viaskodott az akkori hatalom képviselőivel, szeretett volna másfajta színházat létrehozni a hozzá hasonló szemléletű színészek, színházi szakemberek részvételével. Harcait, igazságkeresését, jobbító szándékát írásban is megfogalmazta a Ködszurkáló című (1973) önéletrajzi kötetében. Azonban a kortársak meg nem értése felőrölte idegeit, bár máig vitatott, hogy a balatonszemesi vasútállomáson "véletlen" baleset történt-e vele, vagy öngyilkos lett.

1976. június 6-án vasárnap - akkor még vasárnap is megjelentek a napilapok - mind a négy újságban megjelent a hír Latinovits Zoltán haláláról. Mind a négy napilapban (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Népszava, Népszabadság) megjelent a Kulturális Minisztérium és a Színházművészeti Szövetség kommünikéje. Nem címoldalon, nem feltűnően nagy betűkkel, gyászkeretben is csak a Népszabadságban. Az egyenszöveg ez volt: "Latinovits Zoltán érdemes művész 45 éves korában - hosszan tartó, súlyos betegség után - véget vetett életének. A mai magyar színházművészet kiemelkedő egyénisége volt. Halála kulturális életünknek súlyos vesztesége. Temetéséről később történik intézkedés."

Összeférhetetlennek, "rendszerellenesnek" tartották egyéni véleménye, meg nem alkuvó életszemlélete, nehéz természete miatt. Mindenkinek az igazat mondta, ha néha kíméletlenül és túlzottan szigorúan is, de mindenképpen találóan és bátran. Alkatából kifolyólag élete utolsó éveiben alig kapott szerepeket, és folytonos zaklatásoknak volt kitéve. Latinovits azonban - a néha-néha felbukkanó, de mindenképpen pejoratív ítéletekkel ellentétben - nem volt botrányhős, csupán tudatos, felelősségteljes művész, aki színészi érzékenysége, kompromisszumoktól való irtózása folytán került összetűzésbe "ellenfeleivel." Ellenkezőleg: az örök idealisták és meg nem alkuvók nagy családjának tagja volt. Alázatos, nem csak a színpadon becsületes, elvhű ember, aki életérzéssé merte és kívánta artikulálni a korabeli színházi és politikai viszonyok ellen meggyőződésből lázadó ember (jobbító szándékú) haragját.

Latinovits Zoltán Balatonszemesen hunyt el; késő délutáni sétája alkalmával a megérkező személyvonat kerekei halálra gázolták. Halálát - a médiában megjelent szenzációhajhász cikksorozatok álközleményeit cáfolandó - baleset okozta, amint azt igen nyomós bizonyítékok is alátámaszthatják. A Kossuth Rádióban napjainkban megszólaltatott masiniszta, akinek vonata elgázolta - viszont szintén az öngyilkosságot bizonyította: "Föltartott kezekkel, szemben velem lépett a mozdony elé, jóval féktávolságon belül..." Halála után Pilinszky János, Illyés Gyula, Örkény István és a magyar irodalom számos jeles alakja búcsúztatta. Illyés Gyula Búcsú L.Z.-tól c. expresszionista versében emlékezik a magyar nemzet színészóriására. A hatvanas években Latinovits igazi ikercsillagra lelt Ruttkai Éva személyében. Regényesen nagy, szenvedélyes szerelmük számos, közös filmalkotásukba és színházi produkciójukba átviharzott.

Búcsú L. Z.-tól

Rendjén úgy lett volna, hogy amikor
szembe szöktél, düh-köpésként, a vonatnak:
az hátrál meg. A bűn! Az: a konok vak

világ fröccsen szét: a pokol!

S nem ami lett. Hogy a sakál dalol

s a pacsírták vonítnak.

S fölkél a nap vad ragyogással ismét
magyarázva (nekünk megalkuvóknak):
mért nem lett, nem is lehetett segítség.

S a tegnap az úr, nem a holnap!

Sírfelirata: "Vándor, ki erre jársz, Sírj vagy nevess, Zokogó víz Balatonszemes Fái görcsben a tóra hajolnak, Hatalmas nagy fia holtán Ki voltál Latinovits Zoltán. Pünkösdi lángnyelv júniusi szélben Lecsap a habokra, parányi vakokra Boldog vagonokra. Napfogyatkozás egy júniusi éjben." Nagy Gáspár

Idén lett volna 80 éves!


Szigethy Ferenc Anatómiai vázlat 1976.junius 4.

Link



Nemzeti színű szalagok a "Színészkirály" sírján





Latinovits Zoltán sírfelirata





Latinovits Zoltán - A szívemmel látlak

Link



Latinovits Zoltán / József Attila - Eszmélet

Link



Latinovits Zoltán - Ady Endre: Őrizem a szemed

Link


Latinovits Zoltán: Születésnapomra

Link


Latinovits Zoltán / József Attila - Mama

Link


Ruttkai Éva & Latinovits Zoltán - Hol van az a nyár

Link


Latinovits Zoltán 50 vers dupla DVD-n

"Szóvillantó titán". Ezzel a nevének betűiből összeállított anagrammával jellemezte őt egy nyelvészprofesszor. Valóban költők bőrébe bújt, úgy élte át és adta elő a verseket, mintha ott született volna meg a mű - a szemünk láttára. Mintát teremtett, mértéket adott. Utána már nem lehetett úgy verset mondani, mint őelőtte. Utánozni sem tudták, bárhogyan, akárhányan szerették is volna.

Ötven vers - válogatás az MTV archívumából. Ajándék ez Latinovits Zoltántól, aki 2011-ben lenne nyolcvanéves, és már több mint harminc éve nincs közöttünk. Petőfi, Ady, József Attila, Kosztolányi és többi klasszikusunk k& ouml;lteményei hallgathatók/láthatók újra az ő előadásában. Fiatalos lendület, férfias hevület, játékos szenvedély sugárzik minden képkockáról. Diákok és tanárok, rajongók és gyűjtők, emlékidézők és kutatók kötelező darabja lesz ez a két korong.

Kosztolányi Dezső: Hatalmas Ősz
Berzsenyi Dániel: A közelítő tél
Victor Hugo: Tavas
Petőfi Sándor: Szülőföldemen
Tompa Mihály: A madár, fiaihoz
Ady Endre: Az izgága Jézusok
Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én
Ady Endre: Az anyám és én
Ady Endre: Krisztus-kereszt az erdőn
Ady Endre: A muszáj-Herkules
Ady Endre: Mária és Veronika
Ady Endre: Héja-nász az avaron
Ady Endre: Párisban járt az ősz
Ady Endre: Sem utódja, sem boldog őse
Ady Endre: Ifjú szívekben élek
Ady Endre: Magyar jakobinus dala
Ady Endre: Nézz, Drágám, kincseimre
Ady Endre: Őrizem a szemed
Ady Endre: A Tűz márciusa
Várnai Zseni: Valahol várnak engem
Juhász Gyula: Anonymus
Juhász Gyula: Magyar táj, magyar ecsettel
Juhász Gyula: Milyen volt
Kosztolányi Dezső: Este, este
Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom

József Attila: Betlehem
József Attila: Mama
József Attila: Tavas
József Attila: Kész a leltár
József Attila: Születésnapomra
József Attila: Tiszta szívvel
József Attila: Betlehemi királyok
József Attila: A Dunánál
József Attila: Reménytelenül
József Attila: Karóval jöttél
József Attila: Talán eltűnök hirtelen
József Attila: Íme, hát megleltem hazámat
Szabó Lőrinc: A tükör vallomása
Kassák Lajos: Mesteremberek
Benjámin László: A halhatatlanok
Somlyó György: Halálhír
Illyés Gyula: Szerelem
Nagy László: Szép lány arat
Juhász Ferenc: A szarvassá vált fiú kiáltozása (részlet)
Garai Gábor: Töredékek a szerelemről
Garai Gábor: Gyönyörűségem s gyötrelmem Budapest
Váci Mihály: A cigánylány
Váci Mihály: Valami nincsen sehol
József Attila: Eszmélet
Kosztolányi Dezső: Könyörgés az ittmaradókhoz











 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Címkék: színházművészeti, alátámaszthatják, igazságkeresését, szenzációhajhász, felelősségteljes, expresszionista, színészóriására, népszabadságban, megszólaltatott, balatonszemesen, színházművészet, filmalkotásukba, születésnapomra, álközleményeit, produkciójukba, meggyőződésből, életszemlélete, balatonszemesi, vasútállomáson, öngyilkosságot, napfogyatkozás, gyakorlatilag, következtében, öngyilkossági, latinovitshoz, gyászkeretben, megfogalmazta, képviselőivel, részvételével, igazgatójának, cikksorozatok, reménytelenül, szülőföldemen, mesteremberek, halhatatlanok, ittmaradókhoz, nemzet legnépszerűbb, balatonszemesi vasúti, alkalommal bement, híres színészt, legidősebb Gundel, egykori ÁVO-s, szegedi rabbi, akkori hatalom, hozzá hasonló, balatonszemesi vasútállomáson, négy újságban, négy napilapban, igazat mondta, néha-néha felbukkanó, örök idealisták, színpadon becsületes, ÉLETÉVEL JÁTSZOTT, Latinovits Zoltán, Jászai Mari-díjas, Gundel Károly, Krúdy Gyula, Szigethy Gábor Anatómiai, Debreceni Csokonai Színház, Miskolci Nemzeti Színház, Shakespeare Rómeó, Júlia Ruttkai Éva, Thália Színház, Örkény István, Veszprémi Petőfi Színházban, Mikroszkóp Színházba, Akkor Komlós János, Latinovits Zoltánt, Komlós Jánosnak, Mikroszkóp Színház, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Kulturális Minisztérium, Színházművészeti Szövetség, Latinovits Zoltán Balatonszemesen, Kossuth Rádióban, Pilinszky János, Illyés Gyula, Illyés Gyula Búcsú, Ruttkai Éva, Búcsú, Balatonszemes Fái, Nagy Gáspár, Szigethy Ferenc Anatómiai, József Attila, Latinovits Zoltántól, Kosztolányi Dezső, Hatalmas Ősz, Berzsenyi Dániel, Victor Hugo, Petőfi Sándor, Tompa Mihály, Várnai Zseni, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Kassák Lajos, Benjámin László, Somlyó György, Nagy László, Juhász Ferenc, Garai Gábor, Váci Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Soha ne kedvezz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kutya  Adakozás  Kövesd a cowboyt!  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png kislány  Egy hatékony szolga  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kövesd a cowboyt!  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png rózsa csokor  Png ház  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete-erdő desszert  Png rózsa csokor  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Nevem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  George Gordon Lord Byron: Inez...  Németh László tollából  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Reggel van  Fehér virág  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Png csokor  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png fotel  Png telefon  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kövesd a cowboyt!  Németh László tollából  Nagyon különös  Akarat  Sose bánj semmit  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Alázat  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Mi lenne ha  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png cica  Jó éjszakát  Hazára minden embernek szükség...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Örülök, hogy látlak!  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete István - Akác  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Png telefon  Ami embereknek lehetetlen, az... 
Bejegyzés Címkék
nemzet legnépszerűbb, balatonszemesi vasúti, alkalommal bement, híres színészt, legidősebb Gundel, egykori ÁVO-s, szegedi rabbi, akkori hatalom, hozzá hasonló, balatonszemesi vasútállomáson, négy újságban, négy napilapban, igazat mondta, néha-néha felbukkanó, örök idealisták, színpadon becsületes, korabeli színházi, megérkező személyvonat, médiában megjelent, öngyilkosságot bizonyította, magyar irodalom, magyar nemzet, hatvanas években, sakál dalol, pacsírták vonítnak, tóra hajolnak, júniusi éjben, szívemmel látlak, nevének betűiből, szemünk láttára, izgága Jézusok, tükör vallomása, szarvassá vált, színházművészeti, alátámaszthatják, igazságkeresését, szenzációhajhász, felelősségteljes, expresszionista, színészóriására, népszabadságban, megszólaltatott, balatonszemesen, színházművészet, filmalkotásukba, születésnapomra, álközleményeit, produkciójukba, meggyőződésből, életszemlélete, balatonszemesi, vasútállomáson, öngyilkosságot, napfogyatkozás, gyakorlatilag, következtében, öngyilkossági, latinovitshoz, gyászkeretben, megfogalmazta, képviselőivel, részvételével, igazgatójának, cikksorozatok, reménytelenül, szülőföldemen, mesteremberek, halhatatlanok, ittmaradókhoz, gyönyörűségem, klasszikusunk, összeállított, féktávolságon, ellenfeleivel, megalkuvóknak, balatonszemes, színészkirály, zaklatásoknak, ikercsillagra, legnépszerűbb, személyvonat, kíméletlenül, színészeinek, népszabadság, anagrammával, összetűzésbe, érzékenysége, ellenkezőleg, mindenképpen, minisztérium, bizonyítékok, bizonyította, szenvedélyes, hallgathatók, földbirtokos, nyolcvanéves, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4306
  • e Hét: 24125
  • e Hónap: 63946
  • e Év: 241821
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.